Hulp tijdens Coronacrisis

In Opsterland zorgen mensen voor elkaar, zeker nu we middenin de coronacrisis zitten. Er zijn al heel veel mensen die hulp aanbieden. Ook de gemeente Opsterland en Romte Foar Talint doen natuurlijk van alles om te zorgen dat hulp en ondersteuning wordt geboden waar dat nodig is. Misschien heeft u ergens hulp bij nodig, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, het opvangen van uw kind(eren) of het uitlaten van uw hond. Of misschien wilt u juist graag mensen in uw omgeving helpen. U kunt dat op onze webpagina Coronahulp Opsterland aangeven. Op die pagina verzamelen we vraag en aanbod. [Update: vanaf augustus 2020 zijn de coronahulp-pagina’s vervallen. Klik hier voor corona-informatie van de gemeente]

Vrijwilligers starten kinderclub in Bakkeveen

Een groep vrijwilligers is een kidsclub begonnen in recreatiecentrum Dúndelle in Bakkeveen. De opening was 14 februari met een valentijnsdisco. 6 maart stond een spelletjesspecial met bingo op het programma. De activiteiten zijn voor twee leeftijdsgroepen: ’s middags voor de groepen 3 tot en met 6 van de basisscholen, ’s avonds voor de groepen 7 en 8. Code Hans en de vrijwilligers hebben de club samen opgezet. De komende tijd doet Code Hans een stapje terug maar blijft beschikbaar om mee te denken en mee te helpen in de uitvoering als dat nodig is.

Werklunch met Gebiedsteam en GGD

Het Gebiedsteam Opsterland en medewerkers van GGD Fryslân waren voor een werklunch te gast in het projectkantoor van Code Hans in De Skâns in Gorredijk. Het gesprek ging over de samenwerking tot nu toe en de kansen die er zijn om nog meer samen op te trekken. Bijvoorbeeld voor mensen die het moeilijk vinden om aansluiting te vinden. In de projecten van Code Hans voelen zij zich vaak thuis. Het projectkantoor is er op ingericht; met een huiselijke sfeer en een grote tafel om aan te schuiven en mee te doen.

Vrijwilligersavond Voedselbank

SCW de Opstap en Code Hans hebben onlangs ruimtes beschikbaar gesteld in De Skâns in Gorredijk voor de vrijwilligersavond van de Voedselbank Opsterland. Vrijwilligers zijn in het zonnetje gezet en bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Code Hans hebben heeft zich gepresenteerd en verteld wat zij in Opsterland doen in het kader van het project Romte Foar Talint en het jongerenwerk.

Speeltuinontwerp Wijnjewoude

Kinderen van de Te Nijenhuiswei in Wijnjewoude hebben een ontwerp gemaakt voor de speeltuin in de straat. De oude speeltuin voldoet niet meer. De speeltoestellen zijn verouderd en afgeschreven. De buurtvereniging heeft een groep vrijwilligers bijeen gebracht die het project oppakt. Plaatselijk belang Wijnjewoude ziet het initiatief graag uitgroeien tot een speeltuinenproject voor het hele dorp. Ook uit andere buurten worden vrijwilligers gezocht om een dorpsbreed plan te maken.

Wethouder Libbe de Vries fietst als vrijwilliger

Op het prikbord van deze website kan iedereen een bericht laten plaatsen dat te maken heeft met vrijwilligerswerk: mensen of organisaties die een vrijwilliger zoeken, maar ook mensen die vrijwilliger willen worden. Wethouder Libbe de Vries reageerde op een oproep op het prikbord en ging afgelopen dinsdag een eindje fietsen met Ype Kingma. Ype houdt heel erg van fietsen op zijn driewieler, maar langere tochten kan hij alleen maken met een fietsmaatje (kandidaten om mee te fietsen met Ype zijn nog steeds welkom). De wethouder onderstreept met zijn actie dat vrijwilligerswerk van groot belang is. Bovendien vraagt hij zo aandacht voor deze website, om nog meer vrijwilligers in Opsterland succesvol te koppelen aan een persoon of organisatie die wat hulp kan gebruiken. Ype werkt zelf ook als vrijwilliger, op manege Onder de Linde in Beetsterzwaag. Ook zij zoeken nog vrijwilligers. Halverwege de fietstocht tijdens de koffiepauze in Het Witte Huis… Lees verder →

Inspectie speeltuinen

Met de initiatiefnemers van het speeltuinenplan in Lippenhuizen en Siep Oenema van de gemeente hebben we de speeltoestellen die nog in speeltuinen in het dorp staan geïnspecteerd. Conclusie is dat alle toestellen zo goed als zijn afgeschreven. In het plan wordt dan ook uitgegaan van een volledig nieuwe invulling. Momenteel wordt de projectgroep gevormd. Naast de initiatiefnemers (winnaars van de actie ‘Het beste idee van Lippenhuizen’), Plaatselijk belang en Code Hans, wordt Timpaan Welzijn ook gevraagd om te helpen. Timpaan begeleidt de speeltuincommissies in Opsterland.

Ook op zoek naar beste idee van Jong Opsterland

Ook jongeren hebben natuurlijk goede ideeën om hun buurt, dorp of gemeente (nog) leuker te maken. We gaan daarom ook de ideeën van de jeugd verzamelen. Dat doen we voor ons jongerenwerk, dat JongFM als projectnaam heeft. In oktober is het team op tournee door de gemeente. We bezoeken populaire plekken waar jongeren bij elkaar komen. Woensdag 29 januari 2020 organiseren we met jongeren een projectenmarkt. Daar wordt het resultaat van de tour gepresenteerd. Tijdens de markt wordt door een deskundige jury het beste idee gekozen. Voor de uitvoering daarvan ligt 500 euro klaar.